Door op het logo te klikken vindt u programma-informatie.

De grote Graaf Huyn kruiswoordpuzzel – teamdag 4 oktober 2022

horizontaal

1

Waaraan dankt de culturele instelling Z33 haar naam, met andere woorden waarvoor staat de Z in Z33 ?

Zoek het niet te ver…

4

De poolreiziger De Gerlache bereikte ooit als eerste Belg de zuidpool. Zijn gezelschap was het eerste dat overwinterde in het zuidpoolgebied. Deze baron werd in brons vereeuwigd en kijkt uit over de kleine ring. Welk belangrijk gebouw valt er binnen zijn blikveld?

7

Op een van de hoeken van de markt ligt een fastfoodrestaurant. Klik op deze link om te luisteren wat Karin De Greeve hierover vertelt. De naam van de oude horeca-gelegenheid wordt in de gevel vermeld. Noteer de naam in de oorspronkelijke spelling.

9

In Hasselt zijn nog verschillende stadhuizen uit diverse periodes te zien. Het nieuwste exemplaar wordt vandaag de dag gebruikt als administratief centrum. Hoe wordt het nieuwe stadhuis in de volksmond genoemd?

12

Tegenwoordig heet het grote plein naar de bekendste Kolonel van Hasselt. Hij was het die als eerste officier sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog. Maar wat is de oude naam van dit grote plein?

13

Het Stadsmus is een afkorting van het stadsmuseum. Wie slaapt er op zolder en ontwaakt slechts een maal per zeven jaar?

Zijn slaapplaats wordt al op de buitenzijde aangekondigd.

15

Het oude Hasselt kende veel duisterse steegjes. Sommige kun je vandaag nog als sluiproute tijdens een drukke winkelzaterdag gebruiken. Zo is er een klein steegje dat je via een houten deur kunt bereiken vanaf de Havermarkt. Aan welke kruid dankt dit steegje zijn naam?

16

Soms leidt stadvernieuwing tot een grappige speling van het lot. Welke faculteit van de UHasselt huisvest de oude gevangenis van Hasselt tegenwoordig?

17

Een van de zijstraten van de Havermarkt heet tegenwoordig naar de geestelijken die er ooit de pestlijders verzorgden. De Hasseltse oude naam vertelt echter de functie van het gebouw dat ooit op de hoek van de Havermarkt en deze straat stond. Wat was de functie van dat gebouw?

18

Hasselt wordt ook wel de jeneverstad genoemd. Nadat de jeneverindustrie enige jaren geleden op sterven na dood was, pakken verschillende stokerijen dit ambacht weer op. In een van de bekendste oude stokerijen bevindt zich tegenwoordig een schoenenzaak. Maar welke jenever werd hier ooit gestookt?

19

In 2019 overleed deze beroemde Belgische kunstenaar die een aantal van zijn werken baseerde op ideeën van Leonardo da Vinci. Op de Zuivelmarkt bevindt zich een kunstwerk van deze grootheid. Wie maakte het beeld Batapillo?

verticaal

2

Wiens graf bevond zich ooit op het oud-stadhuis, maar werd verplaatst naar zijn huidige rustplaats in de Minderbroederskerk?

3

Hasselt is ook zeer bekend vanwege alle prachtige streetart. Welke vogel werd door ROA afgebeeld op de oude mouttoren?

5

Op de Hasseltse Grote Markt zitten twee figuren ademloos en verstild. De Hasselaar noemt ze bij hun voornamen; Hendrik en Katrien. Maar wat is de officiële naam van dit beeld? 

6

Tegenwoordig is er het Nationaal Jenevermuseum gevestigd, maar welke bekende Hasseltse families stookten er ooit jenever?

8

Uit welk symbool op het Groenplein blijken de stadrechten van Hasselt? Wie goed kijkt vindt er zelfs het oude stadswapen.

9

Een trationeel Hasselts cafe is genoemd naar de koning der Eburonen ten tijde van Julius Ceasar. Staand op het terras zie je het standbeeld van een bekende schrijver. Wie kijkt uit over de kleine ring?

10

Een bijzonder streetartwerk dat in de dokter Willemsstraat te zien is bevat een element dat in het ouder logo van stad Hasselt te zien was. Wat zie je behalve aphrodite?

11

Welke bekende Hasselaar schenkt het hele jaar water, maar tijdens de Jeneverfeesten borrels?

14

Welk lekkernij, waarvan het recept geheim is, koop je zowel bij de Bakkersdochter als Depaive?

Wanneer alle bovenstaande vragen zijn beantwoord, is het tijd om de kruiswoordpuzzel in elkaar te zetten. Klik hiervoor op deze link